Volkorenbrood

Vol van vezels! Al het goede van brood...
Volkorenbrood
150

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Malen:

  • Maal de tarwe op de fijnste stand.
  • Na het malen krijg je MEEL. Dit meel moet niet gezeeft worden. Het meel kan je integraal gebruiken voor dit recept.

TIP: laat je graanmolen draaien zonder graan en plaats hem in de laagste stand. Hoor je een tikkend geluid dan staat deze te laag en moet je 2 klikken terugkeren (rechts draaien).

Kneden:

  • Stort het tarweMEEL op het werkblad en maak er een kuiltje in.
  • Giet het water, verse gist, zout en de zuurdesem in het kuiltje.
  • Meng dit alles en kneed tot je een soepel en homogeen deeg hebt (8-10 minuten).
    • Ideaal is een deegtemperatuur van 24°C na het kneden!

TIP: als je voelt dat het deeg te vast is, voeg er dan extra water aan toe!

TIP: MACHINAAL KNEDEN kan hier zeker ook toegepast worden! Breng alle ingrediënten in de kom en kneed met de deeghaak voor 6 minuten op een trage snelheid en 3 minuten op een hoge snelheid.

Verwerking:

  • Vorm een bal met het deeg en dek het af met een (licht) vochtige handdoek.
  • Laat de deegbol gedurende 60 minuten rijzen op een aangename temperatuur.

TIP: leg je deegbol in een kom met daarop een vochtige handdoek. Op die manier koelt het deeg niet teveel af en loopt het niet van de tafel.

  • Strooi een beetje tarweMEEL op je werkblad en leg je deeg erop.
  • Druk nu met beide handen voorzichtig het deeg plat. Vouw de zijkanten naar binnen en druk deze lichtjes aan.
  • Rol de bovenkant voorzichtig naar binnen en druk dit aan met de palm van de hand. Rol zo verder het deeg op tot een cilinder.

TIP: behandel het deeg voorzichtig zodat niet alle lucht ontsnapt.

  • Bestuif het RIJSMANDJE met tarweMEEL, rijkelijk bestrooien is hier de boodschap! Leg het deegtuk met de onderkant naar boven in het RIJSMANDJE (met het "slot" naar boven).
  • Dek het RIJSMANDJE af met een vochtige handdoek en laat het rijzen voor 90 minuten op een aangename temperatuur.

Bakken:

  • Plaats een lege bakvorm op de bodem van de oven en verwarm de oven voor op 230°C.
  • Leg een blad bakpapier op een bakplaat en draai het RIJSMANDJE voorzichtig om op het bakpapier. Maak nu een tekening naar wens in de bovenkant van het brood.
  • Giet 50 ml water in de lege bakvorm en plaats de bakplaat met je brood in de oven.

TIP: door een beetje water te gieten in de voorverwarmde oven maak je stoom! Deze stoom heb je nodig om het deegstukje te laten ontwikkelen tot een groter brood!

  • Bak het brood voor 40 - 45 minuten (800 gram brood), kleiner brood bakt korter !

AFWERKING : leg het brood na het bakken onmiddellijk op een rooster om af te koelen. Op deze manier blijft het brood heerlijk krokant.

MILL_MIX_CF031490 (Copy) (Copy)
MILL_MIX_CF031411 (Copy) (Copy)
MILL_MIX_CF031541 (Copy) (Copy)
MILL_MIX_CF031430 (Copy) (Copy)
MILL_MIX_CF031433 (Copy) (Copy)
MILL_MIX_CF031696 (Copy) (Copy) (Copy)
MILL_MIX_CF031593 (Copy) (Copy)